lördag 2 mars 2013

Easy Rider Tour

För att ni ska förstå vad det är ni ser på bilderna (även om motivet på flertalet bilder är rätt uppenbart) kommer här en liten sammanfattning!

I tisdags morse lämnade vi Nha Trang och åkte alltså på motorcykel inåt landet. Längs vägen gjorde vi flertalet stopp på olika plantage. Vi fick se hur kaffebönor, kakao, sockerrör, ris och peppar växer och lära oss om hela processen från frö till färdig produkt. Ett besök i en fiskeby och på en tegelfabrik hanns även med. Våra guider berättade med stor entusiasm om det mesta som vi passerade och stannade flertalet gånger med uppmaningen "Take a picture!". När vi åt lunch (bland den godaste maten hittills!) blev vi nyfiket iakttagna av ungefär alla på matstället, inklusive hundarna, katterna och hönorna. Med andra ord var vi och en tysk tjej (som också gjorde en easy rider tour) de enda turisterna där och väckte därför en del uppmärksamhet. Vi övernattade i en liten minoritetsby och fick sova i ett så kallat "long house".

Att vara ute i solen en hel dag sätter sina tydliga spår, speciellt om man glömt att smörja in sig, något som vi båda fick erfara efter första dagen. Under dag två och tre var därför solkräm och sjalar våra bästa vänner (ifall någon funderar över vårt val av kläder). Andra dagen promenerade vi först runt i minoritetsbyn, klättrade ner till ett vattenfall, gick upp till en utkiksplats och besökte ett tempel samt en enorm och glad Buddha. Senare under dagen besökte vi även en silkesfabrik, vilket var mycket intressant. På eftermiddagen anlände vi till Dalat, en universitetsstad med behagligt klimat. Väl där checkade vi in på resans hittills finaste hotellrum och hade sedan en oväntat trevlig kväll. Ett restaurangbesök med livemusik utmynnade på något konstigt sätt i att vi själva hamnade på scen. Där framförde vi en bejublad version av "Lemon tree"  innan vi sa tack och god natt!

Sista dagen på turen handlade till största delen om att ta oss från Dalat till Mui Ne, resans slutdestination. Förutom att då och då stanna för att beundra utsikten eller dricka något kallt i värmen,  besökte vi en liten by vars historia liknade "Romeo och Julia". Under resans dryga fem timmar hann landskapet totalförändras nästan lika många gånger. Vi började dagen vid en sjö som lika gärna hade kunnat ligga i Sverige och fortsatte sedan på vietnamesiska serpentinvägar uppe bland bergen där allt var grönt och lummigt. Ju längre ner i dalen vi kom, desto kargare och torrare blev landskapet. Värmen blev plötsligt väldigt påtaglig och fartvindarna som tidigare hade varit svala brände nu. Som från ingenstans uppenbarade sig därefter både vita och röda sanddyner och bortanför dom skymtade havet. Så häftigt, men samtidigt så konstigt!

När vi kom fram Mui Ne på eftermiddagen sa vi hejdå till våra kära guider och tackade tusen gånger om för den fantastiska upplevelsen. Att dom senare på kvällen ringde bara för att berätta att de säkert kommit fram till Nha Trang säger väl en hel del om hur fina dom var?! Detta är kort och gott en resa som vi är fantastisk nöjda med!

3 kommentarer:

  1. tjabba! kul att höra att ni har fint, men berätta mer om den gigantiska tuppen bakom brajt!?

    /burst

    SvaraRadera
  2. WOW! Vilken bildkavalkad och vilken resa ni gör. Så kul att följa! Modigt att hänga på två MC-knuttar, men de ser rätt beskedliga ut tack och lov. Inga Hells Angels direkt (eller?!?!).

    SvaraRadera
  3. Tack för alla jättefina bilder! Den asiatiska delen av mitt hjärta bultar extra hårt efter att ha fått ta del av era äventyr hittills.
    Sköt om er extra mycket och gör allt som ni inte kan göra i Sverige. Men Liv, du ska inte klappa hundarna, bara fota inte röra.

    SvaraRadera