tisdag 19 mars 2013

Two weeks in Cambodia


Vår vistelse i Kambodja går nu mot sitt slut och imorgon lämnar vi landet för nya äventyr i Laos. Dessa två veckor har varit innehållsrika, roliga, härliga och lärorika. Vi tillbringade några dagar i Phnom Penh, huvudstaden, där vi förutom att besöka Killing Fields och Genocide Museum (S 21), även gick på nationalmuseumet och upptäckte staden till fots (lokalbefolkningen förfärades som vanlig över vår envishet  att promenera överallt). Då vi avslutade vår vistelse i Phnom Penh med Killing Fields och S 21, var det en stor kontrast att sedan komma till Kambodjas främsta strand- och partystad. 

Sihanoukville ligger på västkusten och är en stad som vimlar av såväl backpackers som inkastare (backpackers i desperat behov av pengar och gratis sprit). Stranden, som är full av restauranger och barer, är även arbetsplats för många barn i varierande åldrar som försöker sälja allt från armband till fyrverkerier. Eftersom vi anser att barn bör få vara barn och borde vara i skolan istället för att arbeta, har vi med sällan skådat envishet vägrat att köpa något, men har istället många gånger stannat och pratat med dem. Det har på något sätt känts som en tröst att se att det bakom de väl inövade försäljningsfraserna ("Open your heart, open your wallet!" och "Lady, you buy! Two for one dollar") fortfarande finns ett barn som vill busa och leka. Även om Sihanoukville inte riktigt var vår grej hade vi roliga dagar, då vi umgicks med folk som vi har träffat tidigare under vår resa. Förutom lokalbefolkning har vi under vår tid i Kambodja hängt med backpackers från Australien, England, Skottland, USA och Kanada - är det bara vi som anar ett tema? Haha.

En två timmars båttur tog oss sedan ut till Koh Rong, en helt fantastisk liten paradisö. Där hade vi sedan några av resans hittills härligaste dagar. Kritvita, folktomma stränder och turkost vatten är en synnerligen lyckad kombination! De senaste dagarna har vi varit i Siam Reap, som ligger i norra delen av landet, där huvudaktiviteten har varit besök i Angkor, världens största tempelkomplex. Det var väldigt imponerande och intressant att promenera runt i de enorma ruinerna. Bright, som med jämna mellanrum utbrast "Åh, jag älskar ruiner!", är dock lite besviken över att Indiana Jones och Lara Croft lyste med sin frånvaro. 

Sammanfattningsvis är vi nöjda med Kambodja och om känslan var en kaka skulle vi säga; Mmm! 

1 kommentar: